[...]
Tehnologija Storitve Materiali Kontakt                  Colop


             Izdelava žigov proizvajalca
                COLOP in TRODAT
                           NOVO!

                    Lesene razglednice

          Slika32 Slika37 Slika38
          Slika39 Slika40


          YAG


M300
Kaj je lasersko graviranje?
Lasersko graviranje je proces, pri katerem s pomočjo računalniško krmiljenih laserskih žarkov na material delujemo točkovno in mu s tem na točno določenih mestih spreminjamo površino. Podobno kot tiskalnik z nanašanjem barve elektronsko vsebino tiska na papir, gravirna naprava z delovanjem laserja po elektronski matrici spreminja obdelovanec. Nastanejo lahko rezi, gravure, reliefi, vtisi in vžigi.


Prednosti laserske tehnike
Natančnost, hitrost, fleksibilnost in neobrabljivost orodja so bistvene prednosti laserske tehnike:. V razmeroma kratkem času nam laser s čistimi in natančnimi posegi spreminja površino obdelovanca. Prednost laserskega graviranja pred klasičnimi tehnikami je tudi v tem, da ne prihaja do obrab graverskih konic in je s tem izločena nujnost njihove redne menjave. Laser omogoča trajno označevanje delov oziroma komponent. V primerjavi z mehanskimi označevanjem in tiskanjem je lasersko označevanje veliko bolj fleksibilnejše. Z laserjem označujemo vse vrste materialov saj z zazličnimi interakcijami na površino dosežemo odstranitev vrhnega sloja oziroma kreacije barve v tem primeru graviranja.


Uporabnost lasersko gravirne naprave
Večinoma z lasersko gravirno napravo lahko nadomestimo vse klasične načine rezanja, graviranja, izdelovanja vtisov in oznak na materiale. Posebno uporabna in učinkovita pa je ta naprava pri izdelovanju večjega števila enakih izdelkov.


Po načinu in namenu delovanja ločimo:
1. Fizično odstranjevanje mikroskopsko drobnih delcev: rezanje materialov vrezovanje tekstov, slik, logotipov, izdelovanje reliefov,…

2. Toplotno delovanje na površino obdelovanca. V situacijah, ko fizično spreminjanje površine z graviranjem ni zaželjeno, lasersko gravirna naprava nudi številne opcije vtisovanja, žigosanja, tiskanja in vžiganja.